Slavnostní křest deníku Rudolfa Tomaštíka

Jiří Kratochvíl 05.02.2019

Ve čtvrtek 24. ledna 2019 členové naší Jednoty slavnostně pokřtili v Muzeu Podkrkonoší v Trutnově novou publikaci Rudolf Tomaštík: Legionář, horák, hraničář, odbojář (deník podplukovníka v. v. Rudolfa Tomaštíka).

Přítomné diváky nejprve br. Kratochvíl seznámil ve své přednášce na téma "Obrana Trutnovska v roce 1938" s vojenskými přípravami obrany regionu v předvečer 2. světové války. Poté již bylo přistoupeno k samotnému křtu publikace. Br. předseda Pilvousek přiblížil posluchačům vznik a obsah publikace a jako jeden z editorů (vedle. br. Juřeny a Kratochvíla), společně s tvůrcem sazby Láďou Čermákem, přihlížel pokřtění, které provedl vnuk pana podplukovníka Tomaštíka, MUDr. Mraček. Členové Jednoty tímto zakončili několikaměsíční práci na vzniku publikace s dobrým pocitem, že kniha spatřila světlo světa v místě, kde se podplukovník Tomaštík připravoval na obranu republiky se svým praporem a kde byl připraven čelit náporu nepřátel.

Večer pak pokračoval v přátelském duchu u společné večeře nejenom s naším kamarádem panem doktorem Mračkem, ale i s bratry Fuksou, Jabloncem a kamarádem Tryskáčem, kteří křest obohatili svou přítomností ve stejnokrojích příslušníků čs. armády.

Odkaz na publikaci:
https://www.csol-mb.net/publikace/detail/28