Vzpomínka na Tomáše Garrigue Masaryka v Dobrovici

Jakub Mikolášek 18.03.2017

Dne 7. března uplynulo 167 let od narození Tomáše Garrigue Masaryka. Při této příležitosti uspořádali mladoboleslavští legionáři spolu s městem Dobrovice oslavu výročí narození našeho prvního československého prezidenta.

Tato akce má poměrně dlouhou tradici – jak zmínil ve svém projevu starosta Dobrovice pan Mgr. Tomáš Sedláček, u sochy T. G. Masaryka na místním náměstí se pravidelně scházíme již od roku 2003. Stejně tak ve svém projevu přiblížil i pohnuté osudy sochy této bezesporu nejvýznamnější osobnosti našich moderních dějin – socha byla v Dobrovici na Palackého náměstí odhalena v roce 1927 jako pomník padlým v 1. světové válce a stala se tak vůbec první sochou TGM v mladoboleslavském okrese. Během nacistické okupace musela být odstraněna, v roce 1947 znovuodhalena, aby roku 1959 svůj podstavec opustila znovu z důvodu averze tehdejšího režimu. Během mírného uvolnění společenské atmosféry byla v roce 1968 opět instalována, ale pouze do roku 1973, kdy byla ve víru normalizace sejmuta znovu. Naposledy, a snad již definitivně, zaujala socha své čestné místo v březnu roku 1990 u příležitosti 140. výročí Masarykova narození.

Oslavy byly zahájeny napochodováním stráže státního praporu a historické jednotky ve stejnokrojích ruských, italských a francouzských legionářů. Za nimi k soše T. G. Masaryka nastoupili i zástupci dobrovických baráčníků, hasičů a skautů. Po úvodním slovu pana starosty následovalo kladení květinových darů a projev předsedy Jednoty ČsOL v Mladé Boleslavi br. Tomáše Pilvouska. Oslavy byly doprovázeny několika vystoupeními dětského pěveckého sboru Plamínek. Na závěr akce byla vystřelena čestná salva v podání družstva legionářů a zazněla československá státní hymna.

Všem zainteresovaným spolkům a místním divákům děkuji za jejich účast, stejně tak jako členům mladoboleslavské jednoty ČsOL a bratřím z jednoty českolipské.