Legiocamp pro rok 2024 úspěšně za námi

Tomáš Pilvousek 10.08.2024

V polovině srpna vyvrcholily přípravy dalšího ročníku legionářského tábora pro děti a mládež, zaměřeného nejenom na děti z okruhu členů mladoboleslavské jednoty. Táborovou stanicí se nám i tentokrát stala osada Bobr na samé hranici republiky na Trutnovsku, kde vyrostl stanový tábor – útočiště dětí na dobu jednoho týdne.

Směřování tábora bylo i tentokrát zaměřeno na brannou výchovu frekventantů, poznání vojenské historie regionu, ale i na zvýšení fyzické odolnosti sportovními a výletními aktivitami. Jenom za týden konání tábora děti zdolaly úctyhodných 50 kilometrů.

Prvním plnohodnotným táborovým dnem se stala neděle 11. srpna. Začátek náročného programu jsme nemohli začít nikde jinde, nežli na dělostřelecké tvrzi Stachelberg (Ježová hora). Odtud jsme s výkladem pokračovali po pevností linii východním směrem až do cílové stanice – k pěchotnímu srubu T-S 63, kde tou dobou probíhaly horečné přípravy k rekonstrukci objektu G2/98. Děti se během dne seznámily s orientací v terénu, použitím busoly a práce s mapou. Ostatně výhledy, které nabízí tato pevností trasa jsou na podobné aktivity dokonalé. Nadcházející den byl ve znamení táborových her a střelecké přípravy. Pro děti byla připravena soutěž ve střelbě ze vzduchových pušek, airsoftového kulometu i plynového samopalu a v závěru také i zručnost při střelbě lukem. Nejlepším střelcem tábora se stal Václav Motyčák, nicméně všem střílejícím se podařilo uspět a výsledky překvapily i samotné instruktory. Kromě střelby děti trénovaly hod granátem, orientaci v terénu, morseovku a věnovaly se dalším branným hrám a soutěžím.

Další dny tábora pak již byly vyplněny výlety do blízkého i vzdáleného okolí. V úterý nás čekal přechod přes Jestřebí hory. Naše trasa započala na vlakové zastávce v Radvanicích, odkud jsme vystoupali na hřeben hor k Jestřebí boudě. Po krásné linii lehkého i těžkého opevnění jsme dorazili do Lhoty u Trutnova, kde nás vlak převezl zpět do Trutnova. Vrcholem tábora se tradičně stal výstup na Rýchorskou boudu s pozorováním noční oblohy a přenocováním. Pochod byl zahájen u bývalého celního úřadu na Pomezních boudách vypáleného sudetoněmeckými teroristy v roce 1938. Trasa byla náročná nejenom terénem, ale i poměrně vysokými teplotami, které tou dobou panovaly. A tak smekáme klobouk před všemi, kteří tento pochod zvládli. Následující den se celá výprava vypravila sestupem do základního tábora, kde všichni uvítali odpočinek po náročných dnech.

Poslední den tábora jsme využili ke sportu, zejména hraní fotbalu a pomalých příprav k balení a opuštění Trutnovska. Táborem tentokrát prošlo 14 dětí, což je nárůst oproti předchozím ročníkům. Dětem děkujeme za pozitivní přístup k táboru a velký díky instruktorům a všem, kteří stáli za jeho organizací. Poděkování na tomto místě patří i Ministerstvu obrany ČR za podporu záměru. Věříme, že příští rok se nám podaří tábor zopakovat.