V. ročník konference celnictví a příbuzných oborů

Jaroslav Beneš 15.04.2024

Ve dnech 12. až 14. dubna 2024 se v Prostřední Lipce, ve Školícím středisku Krajského úřadu Pardubice, uskutečnil již pátý ročník konference zájemců o historii celnictví a příbuzných oborů. Konference se tedy konala symbolicky v budově bývalého oddělení finanční stráže Horní Lipka. Hlavním organizátorem akce byl opět Východočeský klub celních veteránů.

Naší mladoboleslavskou jednotu zastupoval na konferenci br. Jaroslav Beneš, který přednesl příspěvek Historie časopisů finanční stráže. V přednášce se zabýval nejprve vývojem časopisů finanční stráže v bývalém Předlitavsku, přičemž důraz byl položen na jediný tehdejší česky psaný časopis Zájmy finanční stráže. Po vzniku republiky pak vycházelo několik časopisů finanční stráže, psaných česky i německy. Ikonickým se ale stal časopis Naše pohraničí, který reprezentoval sbor finanční stráže navenek a nastavil vysokou laťku časopisům, které vycházely za války na Slovensku (především Naša hranica) a po válce v Československu (Hlas hranice). Přednáška nebyla jen suchopárným výčtem dat a faktů o časopisech, ale součástí byly i zajímavé historky, dobový humor a br. Beneš poukázal i na nejrůznější zajímavé souvislosti. Protože, vše souvisí se vším. A tak na konci přednášky pozval br. Beneš všechny posluchače na naši každoroční vzpomínkovou akci na Finanční stráž a Stráž obrany státu do Dolní Světlé v Lužických horách. Protože existuje i souvislost mezi časopisem finanční stráže Hlas Hranice a vzpomínkovými setkáními v Dolní Světlé. A jaká je to souvislost? Přijďte na vzpomínku 28. září t.r. a dozvíte se.

Konference se za jednotu dále účastnil také br. Roman Wojciechowski. Celou konferenci lze hodnotit jednoznačně pozitivně. Byly utuženy staré kontakty a navázány nové. Podobná setkání jsou velmi přínosná, neboť amatérští zájemci i profesionální historici finanční správy, celnictví a finanční stráže nemají zatím mnoho příležitostí na setkávání, vzájemné se poznání a výměnu zkušeností a informací. Další ročníky právě proběhlé konference jsou tedy jedině žádoucí.