Členové jednoty navštívili Armádní muzeum v Praze na Žižkově

Petr Hurt 23.02.2024

Po delší době jsme se v naší jednotě rozhodli, že uspořádáme opětovně nějaký společný a vzdělávací výlet. Cílem této akce se stala expozice k vojenským dějinám v žižkovském vojenském muzeu.

Ačkoli byl původní záměr zamýšlený jako autobusový, zvolili jsme vhodněji cestu jiným dopravním prostředkem a to vlakem. Důvodem byl ve výsledku i počet přihlášených členů. Všichni společně jsme vyrazili 24. února z hlavního nádraží v Mladé Boleslavi a v 9.23 jsme nastupovali do vlaku směr hlavní nádraží v Praze. Odtud jsme se pěšky přemístili k Armádnímu muzeu na Žižkově, kde se celá skupina zkompletovala na úctyhodných 9 bratří a 2 sestry a vytvořili jsme ideální počet na komentovanou prohlídku, jíž se zhostil zaměstnanec muzea a náš člen br. Ivan Fuksa.

Začali jsme první světovou válkou a první republikou. Poté následovala přestávka v místní skvělé kavárně s krásnou terasou s výhledem na Prahu. Poté jsme pokračovali okupací a druhou světovou válkou, totalitním režimem až do novodobých dějin armády. Někteří si pak ještě v rychlosti prohlédli staré dějiny, což byla například doba Lucemburská, Husitská, Rakousko-Uhersko a podobně.

Dle slov našeho průvodce pochází většina vystavených exponátů z originálních sbírek a velkou část doprovází příběh nejenom původních majitelů, ale celé řady unikátní historie. Nejenom tím jsme odcházeli nadšeni a budovu, včetně expozic po rekonstrukci doporučujeme k návštěvě.

Jelikož nám během prohlídky vyhládlo, zašli jsme do nedaleké restaurace a cestou jsme si nechali vyprávět od bratra Tondy Nácovského historii z druhé války v místních ulicích, protože Tonda pochází ze Žižkova.

A protože se nám cestování vlakem líbí, cestou domů jsme ho využili znovu, jen tentokráte „courákem“ přes Nymburk a zakončili jsme to v Boleslavi v jedné zapadlé hospůdce.

Díky všem za účast, organizaci, Ivanovi za jeho čas strávený průvodcovstvím a budeme se těšit na další podobný výlet.