75. výročí heydrichiády na Mladoboleslavsku

Tomáš Pilvousek 06.08.2017

Výročí represivních událostí vyvolaných po úspěšném atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha si připomněli zástupci mladoboleslavské jednoty netradičně. Jednota ČsOL v Mladé Boleslavi uspořádala cyklistické putování pro veřejnost po místech, která souvisí s válečnými událostmi ve městě i v bezprostředním okolí.

Akce byla zahájena v sobotu 3. června v 9 hodin na Novém hřbitově u Mladé Boleslavi, kde byly před zahájením cesty položeny květiny k hrobu čtveřice popravených českých vlastenců. Major četnictva Jaroslav Linaj, velitel boleslavských četníků, Josef Folprecht, František Chvoj a Bohumír Jež byli v souvislosti s tzv. heydrichiádou popraveni na bývalé posádkové střelnici pod Chlumem 2. června 1942. Střelnice, kde se tato událost před 75 lety udála, se stala pomyslným cílem mladoboleslavských cyklistů.

Na trase přibližně 25 kilometrů dlouhé bylo naplánováno hned několik zastavení, na nichž byly přítomným představeny osudy hlavních aktérů mladoboleslavského odboje, jeho celkový vývoj, ale i jména čelních představitelů Gestapa a jeho sídla. Nechyběla připomínka květnových událostí, včetně tragického sovětského náletu na město 9. května 1945.

Přibližně kolem poledne dorazily dvě desítky cyklistů do cíle putování – na bývalou střelnici pod Chlumem, kde jsme si na posledním náspu připomněli zde popravené odbojáře. O tom, že terén, panující klimatické podmínky, ale i náročnost cesty nebyla jednoduchá, svědčí fakt, že řada účastníků se zpět do Mladé Boleslavi na kole nevrátila. Naštěstí bez zranění a pouze pro technické poruchy na kolech.

Děkujeme všem, kteří si s námi připomněli nejenom 75 let staré události, ale především životní osudy a postoje obětí zhoubného totalitního režimu. Protože jediné, co dnes, v době svobody a blahobytu můžeme udělat, je – nezapomenout.